Timpul petrecut in aer liber - cum te face mai fericit si mai sanatos?

Oamenii sunt atrasi de timpul petrecut in natura. In timpul zilelor lungi si insorite, indiferent ca e primavara, vara sau toamna, abia asteptam sa iesim afara si sa ne bucuram de o zi in parc, de mersul cu bicicleta prin padure si de o excursie prin padure sau la munte.Daca faci loc naturii in viata ta, vei simti o imbunatatire din toate punctele de vedere, fizic si emotional – exista multe dovezi stiintifice care arata cat de mari pot fi aceste beneficii.

Petrecerea timpului in aer liber, in special in spatiile verzi, are un impact pozitiv asupra stresului, tensiunii arteriale si starii generale de sanatate. Un studiu publicat de International Journal of Environmental Health arata ca 20 de minute pe zi petrecute intr-un parc sau in alt loc cu verdeata iti pot imbunatati semnificativ calitatea vietii.

In fiecare zi, oamenii de stiinta descopera dovezi noi despre cum influenteaza natura calitatea vietii, in timp ce multe alte studii sunt inca in desfasurare, ceea ce stim deja ca ar trebui sa te inspire sa petreci cat mai mult timp afara.

MAI MULTA MISCARE FIZICA

Cand sunt in aer liber, oamenii devin mai activi. Indiferent ca asta inseamna o simpla plimbare, o drumetie pe munte sau o tura cu bicicleta, cresterea timpului petrecut afara il limiteaza pe cel petrecut in fata televizorului sau a computerului. Un studiu publicat de Universitatea din San Diego, California arata ca cei care se antreneaza in aer liber se implica in exercitii fizice de intensitate moderata sau intensa de cel putin 30 de minute comparativ cu cei care se antreneaza in spatii deschise.

FERICIREA ESTE O GURA DE AER PROASPAT

Cand iesi afara, esti mai energic. Este senzatia pe care o ai cand briza iti alinta pielea sau cand simti parfumul naturii care te inconjoara. Dar cercetatorii de la Harvard cred ca exista o stransa legatura intre lumina solara si fericirea pe care o resimtim cand pasim afara. S-a demonstrat ca lumina imbunatateste starea de spirit, iar cea provenita de la soare ofera cele mai multe beneficii. Soarele nu doar te energizeaza, ci poate chiar sa ajute in procesul vindecarii fizice. Exista un studiu care dovedeste ca, atunci cand sunt expusi luminii solare, pacientii care aflati in convalescenta dupa operatii chirurgicale prezinta niveluri diminuate de stres si durere, iar cantitatea de medicamente de care acestia au nevoie este, de asemenea, redusa.

HRANA PENTRU CORP

Atunci cand soarele ne atinge pielea, se declanseaza un proces care determina producerea si activarea vitaminei D in organism. Acest nutrient esential ajuta la imbunatatirea sanatatii osoase, a functiei cardiovasculare, a sistemului imunitar si, nu in ultimul rand, a starii de spirit. Dar nu exagera. Chiar daca soarele atrage multe beneficii, supraexpunerea poate dauna pielii, asa ca asigura-te ca folosesti lotiune cu protectie impotriva razelor UVA si UVB, porti ochelari de soare, haine lejere, palarie si petreci suficient timp la umbra, mai ales la orele dupa-amiezii.

“MAI MULT TIMP PETRECUT AFARA TE AJUTA SA OBTII ECHILIBRU SI O STARE DE BINE... ”

SOMN MAI BUN NOAPTEA

Studiile arata ca persoanele care petrec mult timp afara, in special in spatii verzi, dorm mai bine.  Cercetatorii de la Universitatea din Illinois sustin ca explicatia consta in faptul ca, fiind in aer liber, corpul se sincronizeaza cu ciclul natural noapte-zi, ceea ce sporeste productia de melatonina, care induce starea de somnolenta. Petrecerea timpului in spatii inchise ne expune la lumina artificiala, inclusiv la lumina albastra, care afecteaza productia de melatonina si, implicit, somnul.

O MINTE MAI ALERTA

Potrivit mai multor studii, copiii care sufera de ADHD si-au imbunatatit concentrarea dupa ce au petrecut timp afara, iar expertii considera ca activitatea in aer liber ii poate ajuta si pe adulti sa se concentreze mai bine. S-a demonstrat, de asemenea, ca activitatea fizica desfasurata afara ii ajuta pe adulti sa se relaxeze si sa se simta mai bine, asa ca o iesire poate sa fie exact ceea ce iti trebuie dupa o zi solicitanta. Petrecerea timpului in aer liber poate atenua simptomele Tulburarii Afective Sezoniere, o forma a depresiei de sezon care se manifesta prin anxietate, tristete si epuizare. Chiar daca multi sunt afectati de aceasta tulburare pe timpul iernii, ea se poate instala in orice anotimp. Vestea buna este ca, indiferent de vreme, impactul pozitiv al iesirii in natura ajuta la combaterea acesteia.

Cum sa te apropii mai mult de natura in fiecare zi

Experimenteaza beneficiile pe care natura le poate oferi, gasind acele modalitati simple prin care poti include in viata ta timp petrecut in aer liber! Iata cateva modalitati prin care poti incepe imediat:

SCHIMBA-TI OBICEIURILE PRIVIND MIJLOACELE DE TRANSPORT

Chiar ai nevoie sa folosesti transportul in comun atat de des pe cat o faci? Exista anumite drumuri pe care le parcurgi in mod obisnuit pe care le-ai putea face pe jos sau cu bicicleta? Daca esti suficient de norocos incat sa lucrezi undeva unde poti ajunge cu bicicleta in locul masinii, incearca sa pedalezi pana acolo de minimum doua ori pe saptamana. S-ar putea sa existe si alte comisioane pe care le ai de facut in timpul saptamanii, fara sa fie nevoie sa te urci in masina sau sa chemi un Uber.

MUTA-TI ANTRENAMENTELE AFARA

Daca vremea e frumoasa, poti oricand sa iti intrerupi abonamentul la sala pentru cateva luni si sa mergi sa te antrenezi afara. Vei economisi niste bani si vei avea o gramada de activitati din care sa alegi. Exista clasica alergare sau mersul cu bicicleta, dar acesta e doar inceputul. Poti sa faci o plimbare in pauza de pranz sau sa mergi la inot un weekend. Indiferent ce alegi, sunt sanse destul de mari sa te bucuri ca ai luat decizia de a lasa aglomeratia de la sala pentru a te bucura de natura.

STIMULEAZA-TI CREATIVITATEA

Incearca sa-ti stimulezi energia creativa in afara casei. Implicarea in activitati creative nu e doar relaxanta, ci si grozava pentru a-ti exersa abilitatile de gandire critica. In plus, timpul petrecut in aer liber perfectandu-ti abilitatile creative te va ajuta sa reduci stresul si sa iti cresti nivelul de energie. Poate te gandeai la fotografii in natura sau poate, de cand te stii, ai vrut sa inveti sa pictezi. Indiferent care iti este pasiunea, exista modalitati de a o exersa in natura si de a lasa spatiile verzi sa te inspire.

Chiar daca nu te consideri un iubitor al naturii, descopera modalitati de a introduce in viata ta timpul petrecut in aer liber. Dovezile arata ca astfel vei fi mai fericit, mai sanatos si mai energic.

MANANCA AFARA

De la gratarele din weekend la picnicuri si chiar la pranzul servit pe terasa restaurantului preferat, sa mananci in aer liber este o schimbare de ritm binevenita in viata ta. Sa stai la masa in aer liber cu cei dragi este o buna modalitate de a petrece timp in natura si de a te bucura totodata de mancarea preferata.

PLANIFICA O EXCURSIE CU CORTUL

Exista oare o cale mai buna pentru ca mintea si corpul tau sa beneficieze de avantajele naturii decat aceea de a te ”scufunda” in ea? Vei simti cum intineresti in timp ce vei vedea, mirosi, asculta natura alaturi de cei dragi, in jurul unui foc de tabara. Este un moment perfect pentru a-ti incuraja membrii familiei sa lase telefoanele si tabletele deoparte si sa se bucure de o conversatie placuta. Mersul cu cortul este o modalitate extraordinara de a te detoxifia de agitatia de zi cu zi si de a te bucura de ceea ce are lumea de oferit.

DESCOPERA TRASEELE DIN APROPIERE

Cauta traseele ascunse si zonele de explorat din apropierea casei tale. Sunt sanse mari sa descoperi noi rute pe care sa mergi pe jos sau cu bicicleta sau pe care sa alergi. Intreaba la magazinul din zona sau cerceteaza online ce trasee sau drumuri despe care nu stiai exista in apropiere de tine.