Wabi-Sabi: frumusetea imperfectiunii
Cu cativa ani in urma am facut parte dintr-un grup de oameni ai muntelui pregatiti sa petreaca o saptamana in creierul Carpatilor. Parinti si copii, ne-am deplasat cu automobilele pana la capatul drumului forestier de unde incepea urcarea propriu-zisa. In momentul in care am coborat din masini si ne pregateam de urcus, s-a intunecat brusc si s-au rupt zagazurile cerului. Liderul grupului a decis sa pornim totusi la drum, rapid, prin padure. Conta pe faptul ca ploaia se va opri la fel de brusc si ca padurea ofera un adapost.
Ei bine, n-a fost asa. Dupa cateva sute de metri, uzi leoarca si descurajati de ploaia care parca se intetea, am decis cu totii sa ne intoarcem. Ne-am urcat in masini si am poposit la primul motel care ne-a iesit in cale. Acolo am si innoptat. A doua zi, cu hainele uscate si pe un soare orbitor, am pornit din nou la drum, de data asta cu succes. Am petrecut 6 zile minunate in mijlocul muntilor, iar intamplarea din prima zi a devenit o amintire simpatica, o invatatura remarcabila si un motiv de a zambi.
Fara sa vrea, conducatorul grupului nostru a imbratisat un stil de leadership modern, bazat pe adaptabilitate, autenticitate si acceptarea imperfectiunii. Intr-o prima faza rezultatele au fost mai putin fericite, in conditiile date. Dar, pe termen lung, influenta asupra grupului a fost minunata. A devenit un adevarat succes.
Wabi-Sabi este un concept japonez care poate transforma stilul de conducere. Acesta se bazeaza pe acceptarea imperfectiunii si efemeritatii, oferind o abordare proaspata si profunda in gestionarea echipelor si a afacerilor. Originar din practicile budiste Zen, Wabi-Sabi ne incurajeaza sa vedem frumusetea in lucrurile simple, nefinisate si efemere. In contextul leadership-ului, aceasta inseamna sa acceptam si sa apreciem imperfectiunile noastre si ale echipelor noastre, creand un mediu autentic si profund uman.
Cum se aplica Wabi-Sabi in leadership?
Prin autenticitate si modestie. Liderii care imbratiseaza Wabi-Sabi sunt sinceri si transparenti in fata echipelor lor. Acestia nu incearca sa ascunda greselile sau imperfectiunile, ci le folosesc ca pe niste oportunitati de invatare si crestere. In povestea de mai sus am facut ulterior glume pe seama liderului grupului, care si-a recunoscut greseala. Am ras impreuna si am decis ca data viitoare sa luam ploaia mult mai in serios. Impartaseste si tu esecuri si lectii invatate: lasand ego-ul deoparte, te vei apropia mai mult de oameni. Incurajeaza-ti echipa sa vada greselile ca pe niste pasi obligatorii in procesul de dezvoltare.
Construind o cultura a imbunatatirii continue. Wabi-Sabi se aliniaza bine cu conceptul de Kaizen, sau imbunatatirea continua. Acolo unde observi provocari la oamenii din echipa, ajuta-i sa gaseasca modalitati mici, dar constante pentru a-si imbunatati procesele si practicile. Intreaba pe fiecare ce provocari are in afacere, apoi asezati-va la o cafea de brainstorming impreuna spre a gasi rezolvarea pentru una dintre probleme (nu pentru intreaga situatie, pentru ca nu cautam perfectiunea). Ulterior, sarbatoriti progresul (oricat de mic) si abordati o alta zona de provocari.
Cu aplecare pe oameni si relatii. Un mediu in care fiecare membru al echipei se simte valorizat si inteles este mai profitabil decat unul in care se cauta eficienta si perfectiunea. Presiunea pe acestea din urma risca sa duca la renuntare. Accepta imperfectiunea in rezultate si demonstreaza intelegere si empatie, dar si dorinta de a asculta si ajuta activ. Poate ca nici tu nu ai rezolvarea perfecta (chiar merita sa afirmi acest lucru), dar atitudinea ”impreuna vom reusi” este cadrul in care se pot solutiona majoritatea problemelor care apar in viata unui FBO.
Wabi-Sabi este stilul de conducere care gestioneaza bine si situatiile de criza. Stagneaza sau scad vanzarile? E o oportunitate de reflectie si reinnoire. E momentul iesirii din zona de confort si al trecerii intr-o etapa superioara, pentru ca esti obligat sa gasesti solutii care sa aduca mai mult profit. De ce sa nu organizezi un workshop pentru a recunoaste situatia si a analiza ce functioneaza si ce nu, incurajand echipa sa vina cu idei noi pentru a revigora vanzarile?
Reinventarea este un cuvant poate prea des utilizat, dar abordarea Wabi-Sabi il ... reinventeaza. Pentru ca, daca-ti recunosti imperfectiunile, daca te accepti asa cum esti, noua persoana in care doresti sa te transformi se bazeaza pe realitati si are sanse mult mai mari sa se materializeze. Acceptand, de exemplu, faptul ca esti introvertit si iti e aproape imposibil sa intri in vorba cu persoane noi, nu-ti vei propune sa schimbi asta. Ci vei incerca alte metode de lucru – de exemplu trimiterea de mesaje sau abordarea cu ajutorul prietenilor. Chiar si atitudinile ostile fata de tine, echipa sau afacerea ta se vad altfel prin filozofia Wabi-Sabi. Poti sa le accepti ca semne de invidie, care-ti valideaza, de fapt, succesul.