Sa fim sportivi in dezvoltarea afacerii Forever
Sportul, dincolo de cresterea masei musculare si de intarirea organismului, inseamna setare mentala. Invata de la sportivii de performanta sau fa loc antrenamentelor in agenda ta zilnica si vei observa cum, in interiorul tau, se produce o schimbare structurala a modului de gandire si a comportamentului, reflectat in fiecare aspect al vietii cotidiene.
Iata 10 trasaturi care ii definesc pe sportivi si care, constientizate si insusite, ar putea contribui la cresterea afacerii tale Forever:
1. Organizarea
Cu totii avem responsabilitati, dar depinde de noi insine ca in fiecare zi, in fiecare clipa, sa facem alegerile corecte. Cate ore ai pierdut uitandu-te pe retelele de socializare, urmarind la televizor o emisiune care nici macar nu te interesa sau privind in gol, in timp ce gandurile iti zburau fara o tinta precisa? Iar dupa o astfel de zi, inainte sa adormi, ai ramas cu acel sentiment de vid si de neimplinire.
Indiferent ca vorbim despre inviorarea de dimineata sau despre pasii pe care ii ai de facut pentru realizarea planurilor de dezvoltare a afacerii tale Forever, nu lasa lucrurile la voia intamplarii. O viziune clara asupra agendei tale este esentiala pentru indeplinirea obiectivelor.
2. Vointa
Da, putem avea planuri, dar este important sa le si punem in practica, indiferent de conditiile exterioare. Ne doare capul, suntem tristi, neincrezatori? Cu atat mai mult trebuie sa mergem inainte. Orice sportiv de performanta ne va spune ca a trecut prin accidentari, prin momente de deznadejde, dar ceea l-a adus si, mai ales, ceea ce l-a mentinut pe podium a fost rezistenta mentala. Ai o zi proasta? Alege un antrenament mai usor, dar nu renunta.
In ceea ce priveste afacerea ta Forever, poate ca nu vei fi convingator daca te simti rau, dar poti sa valorifici timpul pentru a gandi o noua strategie sau pentru a invata ceva nou despre produse.
3. Puterea de a depasi obstacolele
Fiecare dintre noi trecem prin momente mai putin placute. Calificati la Jocurile Olimpice au facut in timpul competitiilor greseli de incepatori, au fost ironizati si persiflati de oamenii care ii priveau la televizor, asezati comod pe canapea. Dar la editia urmatoare au fost cu atat mai motivati sa se califice din nou si sa demonstreze ca pot urca pe podium. Si au reusit sa castige medalia olimpica.
Intreaba-ti sponsorul despre situatiile neplacute prin care a trecut. Cu siguranta are si astfel de exemple, care te vor motiva atunci cand te vei simti cu moralul la pamant.
4. Constanta
Daca ai pornit pe un drum, mergi inainte zi de zi. Atunci cand l-ai ales, ai facut-o din anumite motive, care probabil sunt valabile in continuare.
In 3 saptamani de antrenamente zilnice, inima ta se adapteaza de la un stil de viata sedentar la unul activ. Reversul medaliei este valabil si el, pentru ca, daca te opresti, in 3 saptamani iti vei iesi complet din forma.
Ai avut o zi in care nu ti-ai indeplinit planul propus pentru afacerea ta? Recupereaza si continua in forta! Cu cat pauza este mai mare, cu atat mai greu iti va fi sa revii.
5. Respectul
Ai avut vreodata intalniri cu sportivi de performanta? Indiferent in ce moment din viata lor ajungeti sa colaborati – daca ocupa functii importante, tocmai au devenit parinti sau au diverse probleme – vor ajunge intotdeauna la intalnirea stabilita cu 15 minute mai devreme.
Da, tine de organizare, dar si de respectul pe care il au pentru timpul celorlalti. Acesta este mesajul pe care vrei sa il transmiti si tu prospectilor tai, nu-i asa? Ca ii respecti si ca le respecti timpul.
6. Respectarea regulamentelor
In fiecare sport exista reguli pe care, daca nu le respecti, esti descalificat.
Fii corect! Nu te minti pe tine insuti si nu le promite prospectilor ca vor ajunge la rezultate uimitoare foarte repede, fara efort si nu face recomandari medicale despre produse. Scoate in evidenta calitatile reale, explica-le cu pasiune ceea ce faci, insuseste-ti ascultarea activa si asuma-ti asteptarile pe care ei le au de la tine.
7. Predictibilitatea
Sportivii se pregatesc pentru competitii si stiu cu cateva luni inainte de orice eveniment la care participa la ce nivel trebuie sa fie in fiecare dintre saptamanile premergatoare, astfel incat sa nu isi puna sanatatea in pericol, nici in timpul antrenamentelor, nici in timpul concursului propriu-zis.
In afacerea ta Forever, din pozitia de Manager, asuma-ti rolul antrenorului! Asigura-te ca pasii pe care ii stabilesti pentru cei din echipa ta sunt realisti, ca ii pot duce la indeplinire si ca le pui la dispozitie de la inceput toate instrumentele de care ei au nevoie pentru ca activitatea sa se desfasoare cu succes. Si pentru ca, in orice inceput, imitatia este primul pas spre asimilarea modului de lucru - fii un model bun!
8. Dozarea efortului
Mai ales pentru incepatori, tendinta de a incepe prea “in forta” reprezinta un risc pentru capacitatea de a trece linia de finish.
Ai demarat afacerea Forever de curand? Stim ca esti entuziasmat, dar nu te suprasolicita! Mergi in acel ritm sustinut pe care stii ca il poti mentine pe termen mediu si lung.
9. Capacitatea de a valorifica ceea ce ne face diferiti
Ai fost vreodata la o competitie de maraton? Chiar daca alergarea nu este pasiunea ta, sa stii ca merita sa vezi startul, pentru ca primii care pleaca sunt cei in scaune cu rotile. Este emotionant si motivant, pentru ca da, daca ei pot concura impingand de manerele scaunelor rulante pentru 42 de kilometri, cu siguranta poti si tu sa duci la indeplinire ceea ce ti-ai propus, indiferent in ce situatie te afli. Priveste campionii paralimpici! Stii cate persoane cu Sindrom Down, care traiesc in Romania, sunt campioni mondiali in competitiile dedicate lor? Cum ar fi fost ca nimeni sa nu le acorde nicio sansa?
Primeste si indruma pe oricine doreste sa intre in echipa ta, atat timp cat este vorba despre o persoana motivata. Vei fi surprins de rezultatele pe care le poate obtine cineva care lupta pentru increderea si recunosterea celor din jurul sau.
10. Globalizarea
In sport nu exista granite, singurul criteriu este performanta. Orice sportiv isi doreste sa concureze in cadrul competitiilor internationale.
Ai prieteni care traiesc in strainatate? Nu ii elimina din lista ta de prospecti doar pentru ca nu sunt langa tine si nu ii intalnesti fizic. Ar putea fi exact oamenii de care ai nevoie pentru a trece la urmatorul nivel in planul afacerii tale Forever!
Prin organizarea competitiilor mondiale, prin promovarea fair-play-ului si a egalitatii de sanse, prin creearea unui cadru in care singura ierarhie este aceea determinata de performanta, sportul are un rol social deosebit de important atat in comunitatile locale, cat si la nivel global, contribuind la sustinerea valorilor reale si la combaterea discriminarii in orice forma. De aceea, in fiecare an, in data de 6 aprilie este Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace.
Este o ocazie buna pentru a reflecta si, de ce nu, pentru a deveni noi insine sportivi.