Redefineste-ti succesul

 

Toata lumea se straduieste sa aiba succes. Sa te simti implinit si sa fii perceput ca o persoana de succes reprezinta un vis care cuprinde intreaga planeta. Si totusi, foarte multi oameni au inca dificultati cand trebuie sa defineasca ce inseamna succesul pentru ei insisi.

Daca nu definesti succesul in termenii tai, s-ar putea sa sfarsesti prin a alerga dupa versiunea altcuiva despre succes. Sigur, exista cateva notiuni comune ale reusitei, cum ar fi sa ai propria casa, sa conduci o masina frumoasa si sa te bucuri de libertatea financiara de a calatori si a-ti face timp pentru tine si familia ta.

Exista, insa, repere ale succesului care presupun sa gandesti dincolo de bani. Cand te-ai gandit ultima data la lucrurile care te fac fericit acum, in prezent? Este o intrebare foarte buna pe care sa ti-o pui, pentru ca, daca nu stii ce te face fericit in absenta banilor, cel mai probabil nu vei sti sa recunosti fericirea atunci cand ti se intampla.

Autorul si cercetatorul de la Harvard Shawn Achor spune, in cartea sa “Arta fericirii”, ca oamenii care prioritizeaza fericirea in detrimentul castigurilor financiare sunt mai susceptibili de a atinge succesul in definitia lui clasica. Achor si cercetatorii lui au descoperit ca banii nu cumpara fericirea. Daca esti capabil sa te simti fericit si sa duci o viata fericita acum, esti pe drum spre succes, indiferent cum il definesti.

 

Cum se schimba astazi definitia succesului

In trecut, sa ai un loc de munca stabil, pentru o perioada lunga de timp, in care sa avansezi ierarhic era o viziune des intalnita despre succes. Si pana la urma de ce nu?! Era o cale sigura spre a-ti cumpara propria casa, a te bucura de libertate financiara si a avea o viata de familie linistita.

Dar vremurile si piata locurilor de munca se schimba. Tehnologia avanseaza rapid, iar internetul le ofera oamenilor mult mai multe oportunitati sa devina antreprenori si sa-si creeze un stil de viata care nu mai graviteaza in jurul programului de la 9 la 5. Iar acest lucru schimba inclusiv felul in care oamenii definesc succesul.

Nu mai este totul despre salariu, functie sau posesiuni. Oamenii definesc astazi succesul in termeni precum implinire personala, echilibru intre job si viata de familie, timp liber, flexibilitate si dezvoltare personala. Daca nu ai privit inca aceste lucruri ca masuri ale succesului, poate ar fi timpul sa incepi. Poate ca deja ai mai mult succes decat crezi sau ai avansat deja pe drumul spre succes mai departe decat iti imaginezi.  

 

Cum poti sa redefinesti conceptul personal despre succes

Calatoria spre succes e una personala. In lumea de astazi, mai mult decat oricand, suntem bombardati cu imagini si notiuni despre cum ar trebui sa arate succesul. Dar se potrivesc acestea cu viata pe care ti-o doresti? Schimbandu-ti modul de gandire si fiind sincer cu tine insuti cu privire la lucrurile care sunt importante pentru tine, iti poti redefini notiunea de succes. Cand faci asta, succesul devine o imagine de ansamblu despre implinire, dezvoltare si multumire.

 

1. Calitatea muncii tale:

Gandeste-te la munca pe care o faci nu din punctul de vedere al salariului sau functiei, ci din perspectiva diferentei pe care o aduci in viata altora. Ii ajuti pe oameni sa gaseasca solutii si sa devina mai productivi? Poate le prezinti clientilor produse care le imbunatatesc intr-adevar calitatea vietii. Indiferent ce muncesti, gandeste-te cat de mult bine faci pentru cei din jurul tau dand semnificatie si sens vietii lor.

 

2. Flexibilitate:

Abilitatea de a gasi echilibrul intre viata personala si cea profesionala este un factor important de masurare a succesului. Sa ai libertatea sa muncesti de-acasa sau sa petreci mai mult timp facand ceea ce iti place sau fiind in preajma oamenilor pe care ii iubesti este un lucru nepretuit.

 

3. Dezvoltare personala:

Cand te-ai asezat ultima data linistit si te-ai gandit cat de mult ai crescut, personal si profesional, in ultimii ani? Daca mintea ta este ocupata numai sa se gandeasca unde vrei sa fii, e usor sa uiti toate lucrurile pe care le-ai facut ca sa devii mai inteligent, mai experimentat si mai de incredere. Toate abilitatile pe care ti le-ai dezvoltat de-a lungul drumului, cunostintele pe care le-ai dobandit si oamenii pe care i-ai primit in viata ta reprezinta factori de masurare a succesului personal.

 

4. Evita capcana comparatiilor:

Astazi, mai mult ca niciodata, este foarte usor sa ne lasam prinsi in jocul comparatiilor. Indiferent ca te uiti la televizor, rasfoiesti o revista, te plimbi pe strada sau esti activ in social media, nu poti sa eviti ideile despre succes pe care le fac altii publice.

 

Cand vezi ca un anumit prieten de pe Facebook posteaza fotografii cu noua lui masina, o seara foarte scumpa in oras, o vacanta in Caraibe pentru relatia lui perfecta de cuplu, e foarte usor sa-ti compari viata cu a lui. Te-ar ajuta sa nu uiti ca ceea ce vezi tu reprezinta doar partile bune ale vietii lui. Nu pleca de la premisa ca viata altora e perfecta. Cel mai probabil si ei se confrunta cu aceleasi provocari ca si tine. Numarul de like-uri adunate la o postare nu este un indicator despre cat de multumit sau implinit este prietenul tau cu adevarat.

Daca te-ai prins in jocul comparatiilor sau simti ca nu ai realizat nimic, ia o pauza de la social media si petrece putin timp facad lucruri care te bucura.

Sa te compari cu altii nu face decat sa reduca la tacere vocea ta interioara, cea care stie de ce ai nevoie cu adevarat ca sa te simti un om de succes. Cand lucrurile se intampla asa, de fapt alergi dupa versiunea altcuiva despre succes, un drum cu un singur sens spre dezamagire.

 

Cum iti vei defini succesul?

Vei accepta provocarea sa pui fericirea si implinirea personala pe primul plan si iti vei aminti ca succesul nu trebuie sa fie o cursa spre varf? Parcurge drumul in ritmul tau si cu propriul concept despre succes in minte. Ramai onest cu tine insuti si profita la maximum de calatorie.