Ce este nutritia functionala? (Interviu)

Atunci cand vorbim despre nutritie, mancarea poate fie sa ne ajute, fie sa ne incurce. Totusi, era marimilor universale a apus demult, la fel ca si abordarea piramidala a alimentelor. Astazi, este binecunoscut faptul ca personalizarea joaca un rol esential si este important sa abordezi holistic starea de sanatate a unei persoane, dincolo de simpla referire la alimentatie.

Avand la baza medicina functionala, conceptul de nutritie functionala inglobeaza dieta, stilul de viata, stresul si multe altele, cu scopul de a obtine o imagine de ansamblu asupra starii de sanatate a unei persoane. Am stat de vorba cu Kat Morill, trainer personal cu certificare ACSM , coach certificat pentru sanatate si specialist in nutritie, despre nutritia functionala si despre cum o viziune holistica asupra alimentatiei poate sa ne ajute sa ne simtim in cea mai buna forma.

Ce este nutritia functionala?

Nutritia functionala inseamna mai mult decat calorii, macronutrienti sau nevoi alimentare. Vede fiecare persoana ca un intreg, cu stilul propriu de viata, obiectivele, obiceiurile si nevoile proprii. Pune fiecare persoana in centrul unui plan, care se construieste exclusiv in jurul acestei persoane. Fiind o abordare holistica, ia in calcul atat alimentele pe care le consumam, cat si ceilalti factori care influenteaza felul in care organismul asimileaza nutrientii, ii descompune si ii foloseste.

Care sunt diferentele fata de alimentatia clasica?

Nutritia standard se rezuma la principiile generale. Poate fi un bun punct de plecare, dar nu este o abordare personalizata. Este esential sa tii cont, pentru fiecare persoana in parte, de stilul si mediul de viata, starea de sanatate, bolile, ce ii place/ ce nu ii place, obiectivele, factorii de stres, somnul, etc. O dieta standard are cerinte specifice, fixe, pe care fiecare persoana trebuie sa le respecte.

Cum ne afecteaza stilul de viata nutritia?

Obiceiurile nesanatoase de somn si nivelurile ridicate de stres pot duce la un consum exagerat de alimente cu un continut ridicat de grasimi si zahar, cum ar fi mancarea tip fast-food sau dulciurile. Aceste alimente creeaza dependenta de alte preparate similare, care nu ajuta organismul, ci duc la ingrasare, dureri de cap, balonare, schimbari de dispozitie si inflamatii. Dar, daca iti creezi o rutina sanatoasa de somn, faci miscare zilnic si iti gasesti metode proprii de a reduce stresul, construiesti un mediu in care digestia si asimilarea nutrientilor functioneaza la parametri optimi.

Este hidratarea un factor?

Categoric! Corpul nostru este compus din aproximativ 60% apa, astfel ca organismului ii este foarte greu sa functioneze daca este insuficient hidratat. Ganditi-va la felul in care nutrientii ajung in celule, la modul in care eliminam toxinele, la sistemul circulator, cel muscular, la creierul nostru – toate au nevoie de apa. Deshidratarea poate cauza dureri de cap, lipsa de claritate mentala, senzatie de foame, digestie defectuoasa, performante sub medie, functionare necorespunzatoare a rinichilor si iritabilitate.

Poate cu adevarat mancarea sa vindece corpul?

Anumite alimente au proprietati benefice, care pot reduce procesele inflamatorii, pot stimula procesele curative si pot hrani bacteriile benefice din microbiomul nostru. Alimentele anti-inflamatorii sunt cele bogate in Omega-3, precum somonul, legumele cu frunze verzi, fructele de padure, migdalele si uleiul de masline. Bazeaza-te pe sursele de calitate bogate in proteine, cum ar fi ouale bio, carnea provenind de la animale hranite cu iarba si seminte de floarea-soarelui. Toate acestea ajuta la refacerea organismului dupa o accidentare sau o operatie. Pentru imbunatatirea microbiomului, care gazduieste o mare parte a sistemului nostru imunitar, apeleaza la alimente probiotice, precum kimchi, varza murata, chefir, iaurt grecesc si kombucha, pentru dezvoltarea si mentinerea unui nivel optim de bacterii benefice.

Cum ne afecteaza mancarea imunitatea?

Avand in vedere ca aproximativ 70% din sistemul nostru imunitar se regaseste la nivelul tractului intestinal, putem sa incepem procesul de ameliorare a sistemului nostru imunitar cu alimentele pe care le consumam in mod obisnuit. Consumul de alimente supraprocesate poate duce la slabirea sistemului natural de aparare al organismului, in timp ce reducerea proceselor inflamatorii din organism este una dintre cele mai bune modalitati de a preveni imbolnavirile. Consumul de alimente probiotice si prebiotice, precum ceapa, usturoiul, leguminoasele si sparanghelul, care hranesc bacteriile bune, ajuta la dezvoltarea bacteriilor benefice. Consumul de alimente integrale, de origine vegetala, si de grasimi sanatoase, limitarea consumului de zahar si hidratarea sustin, de asemenea, sistemul imunitar.

In ce mod stilul de viata afecteaza imunitatea?

Sedentarismul, obiceiurile nesanatoase legate de somn, stresul si hidratarea necorespunzatoare pot sa afecteze sistemul imunitar. Pe de alta parte, un somn regulat si gestionarea stresului prin exercitii fizice, meditatie si lectura pot sa imbunatateasca imunitatea.

Ce sfat ai pentru cei care pornesc acum in calatoria spre o nutritie functionala?

In primul rand, sa identifice una sau doua zone in care ar vrea sa observe schimbari. Apoi, sa incerce sa inlocuiasca ceva de care corpul nu are nevoie cu ceva care sa-i aduca mai aproape  de obiectivul lor. De exemplu, daca esti foarte stresat, elimina alimentele care provoaca stres, precum inghetata, chips-urile si cartofii prajiti. Inlocuieste-le cu meditatie, exercitii fizice sau o  baie calda pentru a calma sistemul nervos si a reduce stresul. 

SUSTINE-TI CALATORIA NUTRITIONALA

Forever Aloe  Vera Gel

Realizata din 99,7% gel pur de Aloe vera, aceasta bautura stimuleaza digestia sanatoasa si ajuta la intarirea sistemului imunitar. Este disponibil si in variantele cu mango, piersica sau merisoare.

Forever Active Pro-B

Sustine sanatatea sistemului digestiv, absorbtia nutrientilor si stimuleaza sistemul imunitar, asigurand un aport esential de bacterii benefice pentru buna functionare a tractului gastrointestinal.

Forever Arctic Sea

Contine mixul ideal de uleiuri de peste si calamar, care furnizeaza o cantitate perfect echilibrata de acizi grasi Omega 3, esentiali in functiile cheie ale organismului, cum ar fi sistemul  cardiovascular, digestiv, imunitar, precum si in functionarea normala a creierului si a ochilor.