Motive de reusita
Stateam de vorba zilele trecute cu un prieten, antreprenor de succes, care mi se plangea ca nu mai are suficienta tragere de inima in activitatea lui. Omul, cu familie, cu copil, cu casa proprie construita recent, parea usor descumpanit de ceea ce i se intampla. Mi-a marturisit ca a avut cateva sedinte de coaching si de psihoterapie, iar concluzia a fost aceeasi: si-a pierdut motivatia. Daca pana mai ieri a tras tare ca sa-si poata intemeia familia, sa poata sustine un copil, sa construiasca propria casa, odata aceste obiective atinse, prietenul meu a ajuns sa-si piarda din entuziasm si sa nu mai munceasca cu aceeasi energie.
In literatura care trateaza astfel de subiecte se face urmatoarea afirmatie: motivatia prezice succesul in cariera mai sigur decat inteligenta, abilitatile proprii sau banii pe care urmeaza sa-i castigi. Iar daca vei combina un ”de ce” puternic cu suficiente ore de munca, rezultatul e garantat.
Munca excesiva in sine este, in general, daunatoare. Ea duce la oboseala, stres, lipsa momentelor fericite. Si efectul pozitiv al castigurilor financiare este, de cele mai multe ori, depasit de efectul negativ asupra vietii. Cu totul altfel stau lucrurile, insa, atunci cand ceea ce faci are un sens pentru tine, atunci cand ai satisfactie si placere in munca.
Studiul Terman, inceput in 1921, a urmarit 1528 de copii de-a lungul intregii lor vieti, pentru a examina dezvoltarea si caracteristicile persoanelor dotate intelectual, odata cu inaintarea in varsta. Una dintre concluziile acestui studiu este ca cei care, de-a lungul timpului, au ramas foarte implicati intr-o cariera ”cu sens”, si au muncit intens pentru asta, au fost cei mai longevivi.
O cariera ”cu sens” presupune (a) sa muncesti pentru ceva ce este important pentru tine si (b) sa te pricepi la ceea ce faci. In Forever exista suficiente metode de a satisface punctul (b) – traininguri, carti, webinarii, articole, interactiunea cu sponsorii, participarea la evenimente. Punctul (a), insa, depinde cu totul de tine.
Ai intrat in Forever cu un ”de ce” initial. Poate ti-ai dorit mai multi bani, timp, libertate, mai multa sanatate, prieteni sau experiente deosebite. Poate ca, de-a lungul timpului, o parte dintre aceste obiective au fost atinse, asa cum i s-a intamplat prietenului meu. Sau poate ca ti-ai pierdut din entuziasmul initial din cauza rutinei, diverselor provocari sau frustrari prin care ai trecut. Dar acum, ca este evidenta importanta sustinerii unui grad inalt de motivatie, ce ai putea face pe aceasta directie?
Gaseste ceea ce e cu adevarat important pentru tine, ce te-ar satisface pe deplin. Si concentreaza-te spre a munci pentru asta. Dar motivatia trebuie sa fie intrinseca. Adica sa fie important pentru tine, nu pentru ca ”asa se face”, pentru ca altii ti-o cer sau pentru ca nu ai gasit ceva mai bun.
Ai grija ca motivatia sa nu se epuizeze. Adica sa nu ai un obiectiv singular care, odata atins, sa-ti dea ocazia sa te de-motivezi. Ai atins un anumit nivel in planul de marketing? Gandeste-te din timp la urmatorul. Ai reusit sa-ti cumperi apartamentul mult-visat? Gandeste-te la o casa proprie.
Ai incredere ca vei reusi. Programeaza-te mental, spune-ti cu voce tare ”am puterea de a face acest lucru”. Repeta asta de multe ori, cat mai des, si – ce crezi? – o sa ajungi sa te convingi ca e adevarat.
Invata starea de optimism. Da, starea asta mentala se poate invata. Primul pas este sa-ti recunosti momentele de pesimism. Al doilea este sa le indepartezi. Cum? In momentul in care ai detectat ganduri negative, opreste-te brusc din a le mai continua si inlocuieste-le cu un cadru pozitiv, gandeste-te la lucruri placute, ocupa-ti mintea cu ceva constructiv.
Asociaza-ti motivatia cu lucruri pe care te poti baza. Uneori te dezamagesc oameni sau situatii pe care nu le poti controla. E mult mai bine sa-ti stabilesti obiective care depind de factori siguri, predictibili. Un exemplu este produsul Aloe Vera Gel. Efectele sale benefice dovedite, succesul constant pe care l-a avut de-a lungul timpului, profitul financiar pe care il asigura celor care-l promoveaza, simbolul care-l reprezinta, toate sunt elemente care te ajuta cu siguranta in atingerea obiectivelor tale ca FBO.
Steve Jobs, co-fondator si CEO al firmei Apple, l-a atras in compania sa pe John Sculley, care era atunci CEO la Pepsi, motivandu-l cu urmatoarea intrebare: ”Vrei sa-ti petreci restul vietii vanzand bauturi racoritoare sau vrei sa ai sansa de a schimba lumea?” Forever, chiar prin bauturile sale nutritive si prin celelalte produse, a reusit sa schimbe vietile a milioane de oameni si, odata cu ele, o parte din aceasta lume. Totul a pornit in 1978 de la un om motivat si pasionat, care a stiut sa transmita celor din jurul sau acest spirit. Rolul tau este sa-l duci mai departe si sa-i ajuti si pe altii sa o faca. Ai toate motivele sa reusesti.
EXERCITIU
Atunci cand prezinti cuiva oportunitatea de afacere, asculta cat mai mult. Incearca sa intelegi exact motivatiile care i-ar putea determina decizia de a deveni FBO. Apoi pune o intrebare motivationala de tipul celei de mai sus, in care sa-i sugerezi ca, prin Forever, are ocazia de a-si indeplini respectivele vise.