4 moduri de a gandi pentru mai multa sanatate si fericire

Sanatatea nu se intampla, pur si simplu – ea se cultiva. E nevoie de intentionalitate pentru a crea un stil de viata sanatos. In final, deciziile de zi cu zi vor duce la rezultatul pe care iti doresti sa-l obtii peste o luna sau peste un an. Asadar, e bine sa iei o pauza si sa te gandesti, sa te intrebi: Unde imi doresc sa fiu? Care sunt lucrurile pentru care imi doresc sa manifest intentionalitate, care ma vor face sa ma simt mai implinit/a? A manifesta intentionalitate in legatura cu timpul tau si cu ceea ce iti doresti pune lucrurile in perspectiva si te ajuta sa prioritizezi. Iata  patru modalitati de a experimenta o stare de sanatate mai buna si mai multa fericire, prin intermediul intentionalitatii.  

#1 STABILESTE-TI UN OBIECTIV

De multe ori, ceea ce iti doresti sa obtii pare o idee grozava si cam atat – o idee intangibila. Devine reala doar atunci cand o transformi intr-un obiectiv asumat. Stabilirea telurilor ajuta  la o apreciere corecta, obiectiva a pozitiei tale din prezent. Gandeste-te care sunt lucrurile la care stralucesti si care sunt cele in care nu te simti in largul tau, din punct de vedere fizic, mental, spiritual, emotional si social. Poate ca esti intr-o forma fizica de invidiat, dar ai avea nevoie de un sistem de aparare mai puternic, sau invers. Orice ar fi, gandeste-te de ce aceasta schimbare conteaza pentru tine. Un sistem de aparare mai puternic te-ar ajuta sa rezisti mai bine acestor vremuri provocatoare si sa te bucuri mai mult? O forma fizica mai buna ti-ar permite sa faci mai multe activitati impreuna cu familia? Sa fii intentionat, atunci cand iti stabilesti un obiectiv – sa intelegi de ce iti doresti acea schimbare si ce beneficii ai putea avea de pe urma acestei schimbari – te va ajuta sa te mentii motivat/a in atingerea scopului tau.  

#2 CONSTRUIESTE-TI UN PLAN

Se poate sa fi auzit acea zicala conform careia un obiectiv fara un plan este doar un vis. In timp ce visarea ii permite mintii tale sa colinde si sa se gandeasca la solutii creative si idei noi, succesul acestor visuri este bazat pe crearea unui obiectiv cu un plan de actiune. Una dintre cele mai bune modalitati de a face acest lucru este crearea unui obiectiv SMART. Acest tip de obiectiv inseamna: Specific, Masurabil, Accesibil,  Relevant, Temporal. Utilizarea acestui cadru te va ajuta sa definesti clar ce iti doresti si cum poti obtine acest lucru. Obiectivele vagi, de tipul:  „vreau sa-mi imbunatatesc dieta”, „vreau sa slabesc” sau „vreau mai multa activitate sociala” sunt mai degraba un vis, o dorinta decat un plan. Incearca, in schimb: „voi manca acasa cinci seri pe saptamana”, „voi slabi 5 kg” sau „voi participa la o activitate de care sunt interesata”.

Aceste exemple ilustreaza specificitatea si masurabilitatea obiectivelor SMART. Urmatorul pas este sa te asiguri ca acestea sunt Accesiibile si Relevante (un pas esential inspre obtinerea rezultatului mult dorit) si ca exista un calendar bine pus la punct pentru indeplinirea lor.

Iata un exemplu de obiectiv SMART pentru activitate sociala: „ma voi alatura unui grup de alergare si voi stabili o noua relatie semnificativa pe luna, pentru urmatoarele cinci luni”.

Gandeste-te cum poti fi mai prezent, prin transformarea obiectivelor tale in obiective SMART.

#3 STABILESTE RUTINE CONSECVENTE

Chiar si atunci cand ai cele mai bune intentii in atingerea unui obiectiv, tot exista provocari. Multe probleme – cum ar fi lipsa timpului pentru a pregati mese sanatoase sau lipsa energiei – pot fi evitate prin impunerea consecventei in rutina ta zilnica. Aici poate fi vorba despre obiceiuri precum exercitiile fizice (ajuta atunci cand nu ai energie) si pregatirea mesei (iti permite sa ai mese sanatoase gata preparate, in zilele aglomerate). Sau poate fi aerisirea camerei inainte de culcare, pentru un somn mai odihnitor. Si felul in care iti incepi ziua este important. Dimineata da tonul pentru intreaga zi, asa ca ai grija de acest timp pretios. Daca iti verifici email-ul sau navighezi pe retelele de socializare cand te trezesti, te concentrezi pe agenda altor persoane si nu pe prioritatile tale. Poti alege ,in schimb, sa te hranesti prin tinerea unui jurnal, meditatie, citit, exercitii fizice sau plimbandu-ti cainele. Activitatile constiente, consecvente te ajuta sa acorzi prioritate sanatatii si starii tale de bine, iar prin aceste activitati poti descoperi relaxarea si energia pierduta.

#4 PRACTICA RECUNOSTINTA

Nu mai e demult un secret ca a pune pe hartie lucrurile pentru care esti recunoscator are un impact pozitiv asupra sanatatii tale. Studiile arata ca exprimarea recunostintei ajuta creierul sa elibereze dopamina si serotonina, doi dintre hormonii starii de bine. Oamenii care practica recunostinta spun ca isi indeplinesc mai usor obiectivele. Mai mult, sa manifesti recunostinta pentru experientele tale – indiferent daca e vorba despre ceva mic, cum ar fi o masa  delicioasa, sau despre un lucru important, cum ar fi o avansare in cariera – te ajuta sa fii mai receptiv la schimbare, mai constient de sine si de evolutia ta. Recunostinta are legatura si cu intentionalitatea, intrucat scrierea lucrurilor pentru care esti recunoscator te ajuta sa recapitulezi si sa reanalizezi obiectivele pe care ti le-ai stabilit si progresele innregistrate. Intentionalitatea este un filtru care ne ofera mai multa sens si rezultate mai bune. Odata introdusa in viata de zi cu zi, cu siguranta ii vei simti impactul pozitiv.

Cum te ajuta DX4 sa fii intentionat

DX4 este un program de 4 zile cu totul nou, care ajuta la reechilibrarea si resetarea corpului, prin suplimente alimentare, nutritie ghidata si practici de setare mentala. Vei stabili un obiectiv la inceputul programului si vei fi ghidat printr-o abordare constienta catre stabilirea legaturii dintre minte si corp, pentru o stare profunda de sanatate.