Contesta-ti statu-quoul

 

La finalul saptamanii trecute ma aflam la coada, intr-un magazin do-it-yourself foarte aglomerat. Cand am ajuns in dreptul casieritei, aceasta se astepta la o interactiune tipica – pune marfa pe tejghea, afla costul total, treci cardul prin cititor, ia bonul si pleaca. Dar mi-am propus sa schimb mersul lucrurilor si i-am pus o intrebare: ”In fiecare weekend este asa de aglomerat la dumneavoastra?” Chipul i s-a luminat dintr-o data si a intrat in dialog cu mine, spunandu-mi vrute si nevrute despre slujba, clienti si magazin, cu o atitudine prietenoasa si deschisa, in timp ce scana produsele si pregatea documentele de vanzare.

Rezultatul acesta il obtin de fiecare data cand, in loc sa fiu al 1001-lea client standard, imi propun sa contest starea de fapt, statu-quoul. Iar casierul sau functionarul public este surprins, pentru ca astfel i se neaga o regula construita in minte de-a lungul timpului: iata inca un client plictisit, la fel cu toti ceilalti, care a stat la coada si tot ce vrea de la mine e sa poata pleca mai repede.

Creierul are nevoie de reguli si convingeri, pentru o buna functionare. El trebuie sa poata face presupuneri cat mai aproape de realitate, in concordanta cu ceea ce se va intampla in continuare. Convingerile vin, in majoritate, din experiente trecute. De exemplu, atunci cand urci pe o scara, trebuie sa ai convingerea ca treptele sunt solide si ca te vor sustine. Daca ele ar fi elastice, sau s-ar rupe, ai avea o surpriza, data de o alta realitate decat cea la care se astepta mintea ta.

Ce se intampla, insa, daca in unele situatii harta aceasta mentala, pe care ne bazam actiunile, este gresita? Daca anumite convingeri corespund doar partial sau deloc realitatii? Ar insemna ca, oricat ne-am stradui sa ne schimbam atitudini si sa devenim mai buni in ceea ce facem, tot nu vom putea ajunge in locul dorit, la atingerea obiectivelor pe care le-am stabilit. Pentru ca harta nu corespunde realitatii.

De aceea, atunci cand lucrurile nu merg cum ne-am dori, merita sa contestam convingeri proprii si stari de fapt, prin a le nega. Si sa vedem apoi daca nu cumva versiunea inversa e mai aproape de realitate. Iata cateva exemple de convingeri larg raspandite, dar departe de adevar:

E bine sa ai o slujba. Ea iti da siguranta si un venit constant. Nu! Adevarul, pentru majoritatea oamenilor, este ca nu trebuie sa fie angajati, ci trebuie sa aiba de lucru. Poti lucra pentru altii si vei fi platit dupa cum vor aprecia ei, dar poti lucra pentru tine, si atunci tot castigul iti va apartine. Munca este cea care iti ofera venituri, iar ca FBO iti asigura si libertate, timp si alte valori cu care sa te identifici.

Iesirea la pensie e un lucru bun. Vei avea in sfarsit timp sa te bucuri de viata. Nu! Adevarul este ca incetarea activitatii profesionale poate fi ... un dezastru. Daca-ti doresti longevitate, nu lua in calcul iesirea la pensie. Sigur ca, odata cu varsta, nu vei mai avea aceeasi energie, dar situatia e compensata de experienta. E bine sa pastrezi un echilibru intre munca si relaxare, iar Forever este mediul ideal pentru asta.

Timpul inseamna bani. Probabil ca aceasta afirmatie apartine celor platiti la ora. Timpul inseamna, de fapt, mult mai mult decat bani. Daca ramai fara bani, exista modalitati de a face altii. Daca pierzi timp, insa, nu ai de unde lua altul.

A avea propria afacere presupune munca epuizanta. De fapt, cei care sunt obsedati de munca ii dedica timp in detrimentul oricarei alte activitati. Si fac asta pentru a compensa ineficienta sau pentru ca le lipseste o buna planificare. A detine o afacere nu inseamna ca afacerea te detine pe tine. Ea este, de fapt, instrumentul prin care iti controlezi timpul, energia, veniturile. Si asa te bucuri de viata.

Invata din greseli. Ce poti sa inveti din ele? Doar ce sa nu mai faci in continuare. Dar cat de valoros e acest lucru? Tot nu stii ce ar trebui sa faci. Mai bine inveti din succes. Actiunile si metodele care functioneaza, la tine sau la altii, merita a fi repetate si chiar imbunatatite. De aceea este importanta legatura cu sponsorii, de aceea trebuie invatat de la un FBO de succes.

E bine sa fii alaturi de oameni asemenea tie. Cine se aseamana, se aduna. Nu! E bine sa fii cu oameni diferiti si, poate, mai buni decat tine pe anumite domenii, pentru ca doar asa vei progresa. Sigur, este comod sa impartasesti aceleasi idei, valori sau obiective. Te simti relaxat intr-un astfel de mediu. Dar, daca vrei sa te imbunatatesti, cauta sa ai de-a face cu oameni care sa-ti conteste statu-quoul, sa te provoace si sa te traga in sus, pe urmatoarea treapta a dezvoltarii personale.

Negarea miturilor, a convingerilor de zi cu zi, atunci cand simti ca ele stau in calea cresterii tale ca FBO, este o metoda neconventionala, dar eficienta de inlaturare a piedicilor mentale. Se poate aplica cu succes si in discutii cu viitorii sponsorizati, sau cu membrii echipei tale. In fond, esti aici pentru ca, la un moment dat, ai spus nu starii de fapt in care te aflai si ai imbratisat cariera de FBO.


Exercitiu
 

Stiai ca 67% dintre cei care devin Eagle Manageri se califica si pentru Chairman’s Bonus, cel mai generos stimulent Forever? Sunt oameni care au inlaturat bariere mentale pentru a ajunge acolo. A inceput perioada de calificare pentru Eagle Manager’s Retreat 2020. Ti-ai propus sa participi? Ce bariere iti stau in cale? Pe ce convingeri se bazeaza ele? Cum le poti contesta, pentru a le aborda din perspectiva opusa, in vederea atingerii acestui obiectiv?