Ce inseamna, de fapt, sa ai succes?

La premiera celebrului film Luminile orasului, Albert Einstein si Charlie Chaplin au mers impreuna si au fost aclamati de public, in calitatea lor de oameni celebri. Se spune ca atunci Chaplin i-a spus omului de stiinta: ”Pe mine ma aclama pentru ca toti ma inteleg, iar pe tine te aclama pentru ca nimeni nu te intelege.” Erau doi oameni la fel de celebri, dar fiecare cu o intelegere diferita a succesului lor personal.

Vorbim mult in Forever despre succes, dar intelegem noi cu adevarat ce inseamna el? Daca pornim de la reversul situatiei, cum ai simti ca nu ai succes? Nu ai avea suficienti bani? Nu ai avea recunoasterea celorlalti? Ti-ai dori mai mult timp liber? Toate acestea presupun ca situatia ta actuala nu este aceeasi cu cea pe care ti-o doresti. Altfel spus, ele nu sunt aliniate. Succesul nu este legat de o singura calitate a ta. Este de fapt alinierea intre cine esti in acest moment si unde ai vrea sa ajungi. Intre ceea ce faci si ceea ce ai putea, de fapt, sa faci.

Exista multe forme ale succesului. Unele sunt acolo ca sa te impresioneze - de exemplu vedete, oameni super-bogati sau castigatori de premii Nobel. Altele te emotioneaza in cu totul alt mod – de exemplu o persoana care se recupereaza dintr-un handicap, cineva care se lasa definitiv de fumat, sau un individ care-si practica meseria cu pasiune totala. Dar, pana la urma, propria ta definitie a succesului este cea care conteaza. Asadar, cum poti alinia situatia in care te afli acum cu cea pe care ti-o doresti?

Cu realism. In primul rand, cunoaste-te pe tine insuti. Propria ta definitie a succesului trebuie sa fie realista. Ce fel de om esti? Introvertit sau extrovertit? Ai incredere in tine? Prea multa? Prea putina? Iti place mai mult sa daruiesti sau sa primesti? Ce te motiveaza? Ce calitati personale si-au dovedit rezultate de-a lungul timpului?

Aliniaza apoi aceste calitati cu lumea din jurul tau. Gaseste mediul potrivit, cel in care sa-ti valorifici cu adevarat abilitatile personale. Afacerea Forever iti pune la dispozitie multe instrumente si metode de lucru. Alege-le pe acelea care se potrivesc calitatilor tale. Dezvolta-ti abilitatile in armonie cu rolul pe care ti-l asumi, acela de FBO. Atunci cand vei alinia lucrurile pe care le cunosti despre tine cu cariera si oamenii din jurul tau vei constata ca incepi sa urci si vei avea succes atat in afacere, cat si in viata personala. Vei avea parte de fericire si multumire.

Cu munca. Nu te teme ca nu ai talent suficient, ca ”nu te pricepi la asta”. Un studiu facut de Benjamin Bloom pe oameni diferiti, de la sculptori la matematicieni, a demonstrat ca talentul nu controleaza, de obicei, ceea ce poti realiza in viata. Si atunci te intrebi ce bariere ai in calea succesului, asa cum l-ai definit, in mod realist, pentru tine? Raspunsul este ca, in general, nimic nu te poate impiedica sa ajungi acolo unde vrei, daca investesti timp si efort. Munca si timpul investit sunt singurii factori pe care-i poti controla cu adevarat in ecuatia succesului tau.

Cu echilibru. Guvernul japonez a inceput sa inregistreze, in 1987, numarul celor care literalmente isi pierd viata din cauza ca muncesc prea mult. Au constatat ca cifra este comparabila cu cea rezultata din accidente rutiere. Au inventat si un nume pentru asta, karōshi, adaugat in dictionar in 2002. Sigur ca munca sustinuta este necesara pentru a atinge un nivel ridicat de succes, dar asta nu duce la o viata implinita si fericita. Cum poti fi insa de succes fara a renunta la timpul petrecut cu familia si prietenii, fara a suferi de depresii sau supra-solicitare?

O solutie se gaseste in expresia ”work smarter, not harder” – munceste mai inteligent, nu mai tare. Ce poti eficientiza in munca ta astfel incat sa atingi aceleasi obiective in timp mai putin? Care sunt actiunile care iti aduc cele mai bune rezultate in vanzari si inscrieri? Ce activitati poti elimina sau inlocui fara a-ti afecta obiectivele, spre a castiga mai mult timp?

Un alt mod de a gasi echilibrul munca-viata este sa faci si sa urmaresti un plan. Un studiu realizat de Robert Epstein pe 30.000 de oameni din 30 de tari a demonstrat ca cel mai eficient mod de a reduce stresul este sa ai un plan. Atunci cand stii care sunt obstacolele din fata ta si ai si solutii spre a le trece, te simti mai ”in control” si, implicit, mai echilibrat. In plus, asa faci lucrurile mai bine.

Daca succesul inseamna aliniere intre ceea ce esti si ceea ce iti doresti sa ajungi, mediul in care te afli trebuie sa fie potrivit. Ma refer aici la cei apropiati tie, familie, prieteni, oameni din echipa. Dezvolta relatii in special cu cei care simti ca te ajuta sa devii ceea ce-ti doresti. Sustinerea lor conteaza mai mult decat iti imaginezi. Iti place sa ai mai multi bani, e bine sa fii cat mai sus in Planul de Marketing, dar pentru a avea o viata de succes ai nevoie si de fericire. Iar relatiile cu ceilalti sunt cele care-ti aduc aceasta fericire. De aceea, afacerea Forever, asa cum iti este ea pusa la dispozitie, este mediul perfect in care sa ai succes, echilibru, satisfactie si o viata fericita. 

EXERCITIU

Distragerile de tot felul sunt mari dusmani ai eficientei. Un studiu a aratat faptul ca elevii dintr-o clasa aflata in apropierea unei cai ferate au ramas in urma cu un an intreg fata de ceilalti, pe parcursul ciclului primar. Iar cei mai buni programatori au un singur element in comun: angajatori care le ofera un mediu de lucru linistit, ferit de factori perturbatori. In rezolutia ta de an nou 2019 pune-ti si acest obiectiv. Neutralizeaza elementele sau situatiile care-ti distrag atentia si te impiedica sa te concentrezi pe drumul tau catre succes.

 

Alexandru Istrail 

Specialist marketing