Abilitatile viitorului

 

Cand joci prima oara tenis, ti se pare ca mingile vin catre tine cu o viteza incredibila si aproape ca te vor lovi. Insa prin exercitiu si antrenamente constante inveti sa-ti adaptezi pozitia corpului si a rachetei si incepi sa le trimiti inapoi. Astfel, o activitate care la inceput ti se parea dificila devine chiar placuta. Te provoaca, dar iti aduce si satisfactie.

Acum, ce-ar fi daca dupa ce stii sa joci tenis ar trebui sa inveti si baschet? Dar sa pregatesti mancaruri asiatice?

Acesta nu este un articol despre sporturi si nici despre gatit. Exemplele de mai sus sunt reprezentative pentru ce inseamna sa deprinzi noi abilitati, pregatind un viitor in care, iata, schimbarea este singura certitudine.

 

Pandemia ne-a aratat foarte clar cat de importanta este capacitatea de adaptare la contexte noi. Rapid si eficient - asa ar trebui sa fie raspunsul nostru in fata provocarilor pe care viitorul ni le arunca in fata, asemenea unor mingi de tenis.

Durata de viata” a unei abilitati personale a scazut de la 30 de ani la doar 6 ani. Iar aceasta perioada de timp se contracta pe masura ce inovatiile tehnologice transforma filmele si romanele SF in realitate de zi cu zi. Robotica, inteligenta artificiala, automatizarea si avalansa de date au schimbat profund vietile noastre, atat la nivel personal, cat si profesional.

In acest context, iata cateva abilitati utile pentru viitor. Le poti dezvolta pas cu pas, incepand de acum, ca sa-ti adaptezi mai usor afacerea la multe dintre provocarile ce vor urma.

 

1. Invatarea activa, continua

Orice persoana isi poate dezvolta noi abilitati si isi poate extinde orizontul cunoasterii, invatand pe tot parcursul vietii. Cei care sunt buni la vanzari, la management sau au capacitatea extraordinara de a uni oamenii in jurul lor, nu s-au nascut, probabil, asa, ci si-au cultivat cu rabdare aceste trasaturi.

Persoanele cu mentalitate de crestere (growth mindset) inteleg ca efortul de a-si dezvolta noi abilitati va avea ca rezultat atingerea obiectivelor si, deci, mai multe reusite in viitor. Prin urmare, aceste persoane sunt deschise la provocari, invata din greseli si se adapteaza mai bine la schimbari. Este vorba despre o caracteristica specifica antreprenorilor, aceea de a cauta permanent sa-si dezvolte afacerea prin cultivarea, mai intai, a abilitatilor personale.

 

2. Inteligenta emotionala

Este nu doar abilitatea de a intelege emotiile celorlalti, dar si capacitatea unei persoane de a fi constienta de emotiile proprii, de a le gestiona si exprima corect in interactiunea cu ceilalti. Inteligenta emotionala ne ajuta sa avem relatii interpersonale mai bune, dand dovada de empatie, integritate, intelegere si respect. Inteligenta emotionala este fundamentala in relatia cu clientii si partenerii din echipa. Foarte important este sa dai dovada de autenticitate in tot ceea ce faci. Comportamentul firesc te va ajuta sa intelegi mai bine nevoile lor si le vei putea oferi produsele potrivite, ajutorul pe care il asteapta, un cuvant de folos sau un gest care le va face placere.

 

3. Creativitatea

Este un capitol unde oamenii au un avantaj consistent fata de sistemele tehnologice, desi cercetatorii antreneaza deja roboti sa scrie stiri sau sa compuna poezii. Dezvoltandu-ti creativitatea vei gasi metode inedite de a promova produsele noi si de a-ti adapta modul de lucru in functie de context. Creativitate inseamna si sa stii sa valorifici beneficiile produselor si ale canalelor de comunicare digitale, pentru a fi mai aproape de clientii tai.

 

4. Comunicarea interpersonala

Tonul vocii, limbajul corporal, modul in care scrii un mesaj catre un client sau un colaborator vor conta tot mai mult in viitor, cand comunicarea se va face in special la distanta, cu ajutorul tehnologiei. Devine o arta sa comunici eficient si sa transmiti o idee in putine cuvinte, dar fara exces de emoticoane. Sa te conectezi emotional cu persoana de pe chat, pe care nu o vezi in fata ta, sau sa percepi starea de spirit a celui cu care vorbesti la telefon, ca sa-ti adaptezi mesajul, sunt abilitati de viitor valoroase pentru fiecare FBO.

 

5. Gandirea analitica

Cu atat de multe informatii la indemana, trebuie sa stii sa faci diferenta intre ce este util si ce nu, bazandu-te pe argumente logice si selectand cu atentie datele valide din fluxul urias de informatii care te asalteaza.

Adaptarea la diferite situatii, asteptari, roluri si seturi de competente va fi mai usoara daca reusesti sa te detasezi pe cat posibil de context si sa privesti din mai multe unghiuri, folosind rationamente pertinente. Capacitatea de a alege sursele credibile de informare reprezinta de asemenea o abilitate valoroasa.

 

6. Abilitatile tehnologice

Tehnologia iti aduce stres sau confort?

In trecutul apropiat, stapaneai tehnologia atunci cand cunosteai programele din suita Office si utilizai usor Internetul. Acum, abilitatile tehnologice pot presupune, printre altele, sa administrezi un site in Wordpress, sa elaborezi si sa setezi in avans postari Facebook sau chiar sa cunosti elemente de baza de programare sau grafica pe calculator. Cadrele de referinta se schimba si devin din ce in ce mai complexe.

Partea buna este ca multe aplicatii si programe sunt intuitive si poti intelege usor cum functioneaza, daca iti dai timp sa le incerci si sa le explorezi. Nu-ti fie teama sa ceri ajutorul prietenilor (mai ales daca sunt pasionati de IT) ca sa inveti cum sa folosesti inovatiile digitale. Familiarizeaza-te cu cat mai multe astfel de noi tehnologii, deoarece iti pot usura munca si te ajuta in a te organiza mai eficient.

 

7. Valorificarea schimbarilor

Priveste schimbarea ca pe o oportunitate de a creste si a inova, nu ca pe o bariera. De exemplu, pierderea locului de munca poate fi perceputa ca o mare problema, din cauza amenintarii financiare, sau, dimpotriva, ca o sansa de a incepe afacerea proprie si de a trece pe un palier superior de venituri. Iar in aceste vremuri, subiectul e de mare actualitate si te poate ajuta in sponsorizari.

Cauta sa-ti dezvolti increderea in sine. Doar asa poti testa idei noi si poti experimenta alte drumuri decat cele batatorite pana acum. Lumea e in schimbare accelerata iar abordarea ta antreprenoriala trebuie sa-ti dea impulsul de a cauta si valorifica fiecare oportunitate care apare in acest proces.

 

Prea mult?

Este normal ca incertitudinea sa ne puna in garda sau sa ne scoata pe moment din ritm. Poate stii senzatia aceea cand te dai jos dintr-un carusel si simti o usoara ameteala. Dar stii si ca ea va disparea si vei reveni la normal.

Viitorul va fi despre curajul de a incerca, de a esua, de a invata din greseli si a gasi solutii mai bune. Viitorul nu va fi doar despre invatare, ci mai ales despre dez-invatare si re-invatare.

In secolul mega-vitezei, ne asteptam ca absolut totul sa mearga „brici”. Dar suntem oameni si uneori avem nevoie de timp ca sa ne adaptam. Oricine isi poate dezvolta abilitatile viitorului (sau macar o parte din ele) cu rabdare si perseverenta. Totusi, nu te astepta sa deprinzi peste noapte aceste abilitati sau sa le stapanesti pe toate perfect. Important este sa le constientizezi si sa iei decizia interioara de a le asimila, in ritmul tau.

Iar atunci cand obosesti, odihneste-te putin, dar nu renunta.